Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

ZZP’er en WW-uitkering

Als ZZP’er aan de slag vanuit een WW-uitkering

Het UWV ziet graag dat je op een verstandige manier aan de slag gaat met een eigen bedrijf, bijvoorbeeld als ZZP’er. Maak allereerst een keer een afspraak met je werkcoach en spreek samen over de mogelijkheden.

Let op: vergeet deze stap niet, aangezien je uitkering stop kan worden gezet op het moment dat je een inschrijving doet bij de Kamer van Koophandel (KvK), voordat je de afspraak met je werkcoach hebt gehad.

Starten en toch een uitkering

Wanneer je als ZZP’er wilt starten betekent dat gelukkig niet dat je uitkering direct gestopt zal worden. indien je er toestemming voor krijgt van je werkcoach kun je starten voor een periode van 26 weken, waarbij je uitkering in de vorm van een voorschot wordt uitgekeerd. Nadat je twee jaar bezig bent met je eigen onderneming zal het UWV goed kijken naar je winst. Op basis van het bedrag dat je verdiend hebt dien je een deel van het bedrag dat je hebt ontvangen terug te betalen. Indien je op deze manier start zullen de uren niet verrekend worden, maar kijkt het UWV dus naar de Belastingaangifte die je doet. Het urencriterium is wel gewoon van toepassing, dus je hebt recht op zelfstandigenaftrek wanneer je 1225 uur of meer in je onderneming steekt.

Gedeeltelijk je uitkering inleveren

Je kunt er aan de andere kant ook voor kiezen om een deel van je uitkering in te leveren en op die manier parttime aan de slag te gaan als ZZP’er. In dat geval heb je er geen toestemming voor nodig, maar dien je het aan de andere kant wel aan te geven. Bovendien behoud je de sollicitatieplicht voor de uren waarvoor je nog altijd een uitkering ontvangt.

Let op: houd er rekening mee dat een terugkeer naar een uitkering niet mogelijk is, ook niet wanneer je minder uren besteed aan je bedrijf dan dat je had verwacht.

Starters hebben in het verleden nog wel eens problemen ervaren met deze manier van werken. Dat komt onder andere door het feit dat het UWV kijkt naar het aantal uren dat je betaald werk doet, maar ook naar de uren die je bijvoorbeeld werkt aan je administratie of studie. Het is voor de Belastingdienst verstandig om zoveel mogelijk uren aan te geven, aangezien je op die manier aan de 1225 kunt komen en je recht hebt op zelfstandigenaftrek. Aan de andere kant betekent dit dat je wellicht meer uren maakt, dan dat je bij het UWV had opgegeven, waardoor je eigenlijk fraude pleegt en teveel uitkering ontvangt.

Reacties

lineke
Antwoord

De info over starten vanuit uitkering is verouderd!

Laat een reactie achter

naam

email (niet zichtbaar)

website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.