Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Parttime ZZP

Starten als parttime ZZP’er

Wil je starten als ZZP’er, maar wil je aan de andere kant ook je huidige baan niet zomaar opgeven? Denk dan eens aan de mogelijkheden om als parttime ZZP’er aan de slag te gaan. Je behoudt dan een deel van het inkomen uit loondienst, maar kunt aan de andere kant ook werken aan je eigen onderneming. Op het moment dat dit een succes blijkt kun je er altijd nog voor kiezen om je huidige baan op te zeggen.

Huidige werkgever en verplichtingen

Wanneer je als parttime ZZP’er aan de slag gaat dien je er natuurlijk rekening mee te houden dat je huidige werkgever het waarschijnlijk niet zal waarderen wanneer je in dezelfde branche actief blijft. Bespreek dit vooraf met je leidinggevende en zorg ervoor dat er geen nare gevoelens van oneerlijke concurrentie ontstaan. Daarnaast dien je als parttime ZZP’er enkele andere verplichtingen na te komen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt en gedraag je verantwoordelijk voor de totale onderneming.

Zelfstandigenaftrek en VAR-verklaring

Als je als parttime ZZP’er net gestart bent zal het soms niet meevallen om in aanmerking te komen voor de Zelfstandigenaftrek. Om hier voor in aanmerking te komen dien je jaarlijks 1225 uur of meer aan je onderneming te besteden. Dit is een fiscaal nadeel, dat ervoor zorgt dat je iets meer inkomstenbelasting zal moeten betalen. Schrijf je wel in bij de Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingdienst en vraag een VAR-verklaring aan.

Let op: opdrachtgevers zullen een VAR WUO (Verklaring Arbeidsrelatie Winst Uit Onderneming) van je verwachten, geen VAR ROW.

Verzekeringen en duidelijkheid

Indien je voor een groot deel afhankelijk bent van je inkomen uit je eigen onderneming is het wellicht een goed idee om een Arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Dit is een relatief dure verzekering, dus denk er goed over na. Leg afspraken die je maakt met opdrachtgevers daarnaast altijd goed vast en schep zoveel mogelijk duidelijkheid, om problemen achteraf te voorkomen. Op die manier kun je uitstekend van start als parttime ZZP’er en gun je jezelf financieel wat meer ruimte om bijvoorbeeld een goede klantenkring op te bouwen.

Laat een reactie achter

naam

email (niet zichtbaar)

website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.