Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

2. Het Ondernemingsplan

Het ondernemingsplan opstellen

Het opstellen van een ondernemingsplan kost een hoop tijd, maar zorgt er wel voor dat je al je plannen concreet kunt maken en er een goed fundament onder kunt leggen. Het ondernemingsplan zorgt ervoor dat je als ZZP’er goed gaat nadenken over wat er allemaal komt kijken bij het starten van je eigen onderneming.

Voor wie schrijf ik het ondernemingsplan?

Het ondernemingsplan schrijf je in principe vooral voor jezelf. Je kunt het plan gebruiken bij het aanvragen van een financiering, zoals bij de bank, maar het helpt je vooral zelf alles op een rij te zetten. Daarnaast kun je eventueel anderen proberen te overtuigen van je plannen, puur om te testen of je inderdaad voldoende hebt nagedacht over hoe je wilt gaan starten.

Wat staat er in een ondernemingsplan?

In het ondernemingsplan komen een aantal vaste onderdelen naar voren:

Het is van groot belang om in het ondernemingsplan je sterke punten te noemen, maar ook niet terug te deinzen voor je meer zwakke elementen. Niemand is perfect, dus durf kritisch te zijn over je zwakheden. Zorg er uiteraard wel voor dat je goed aangeeft wat je eraan doet om er mee om te kunnen gaan, of ze uiteindelijk om te zetten in je eigen voordeel.

Hoe ziet de financiële prognose eruit?

Uiteraard ontkom je er binnen het ondernemingsplan niet aan om ook na te denken over de financiën. Je hebt geld nodig om je onderneming op te kunnen zetten, maar zodra je dat gaat verdienen dien je er ook goed mee om te gaan. Je zal omzet gaan maken, maar denk goed na over de manier waarop dit uiteindelijk winst wordt. Houd rekening met de BTW die je af dient te dragen, de inkoopkosten die je hebt en de vaste kosten van je onderneming. Over de winst betaal je uiteindelijk nog inkomstenbelasting, waardoor je kritisch zal moeten zijn over wat het daadwerkelijk op gaat leveren. Maak een goede prognose, om er zeker van te zijn dat je maandelijks niet teveel gaat onttrekken, om in je eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

Laat een reactie achter

naam

email (niet zichtbaar)

website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.