Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Uurtarief

Bepaal je uurtarief als ZZP’er

Het bepalen van een uurtarief is van groot belang als ZZP’er, maar aan de andere kant helaas niet iets dat gemakkelijk is. Wanneer je in loondienst werkt krijg je een inkomen per maand en kun je daar akkoord mee gaan. Als ZZP’er werk je voor meerdere opdrachtgevers dus zal je een prijs per uur, per product of per project moeten vaststellen, om die vervolgens te presenteren in een offerte.

Schat de opdracht in

Begin met het inschatten van de opdracht, wanneer je het uurtarief als ZZP’er wilt gaan bepalen. Houd er rekening mee dat je uurtarief wat hoger mag zijn wanneer je er specifieke kennis voor gebruikt waar bijna niemand anders de beschikking over heeft, maar dat het andersom lastiger is om hoge tarieven te rekenen voor iets wat iedereen zou kunnen. Daarnaast kent een langdurige overeenkomst (enkele maanden) vaak een lager tarief dan een opdracht van 4 uur. Dat heeft te maken met het feit dat je op die manier zeker bent van inkomen, voor een langere periode.

Concurrentie en verwachtingspatroon

Daarnaast is het verstandig om rekening te houden met concurrentie binnen de markt en natuurlijk de verwachtingen die er leven bij je opdrachtgever. Indien er veel sprake is van concurrentie zal de opdrachtgever hier gebruik van proberen te maken en is het verstandig om de prijs vooraf niet te hoog in te zetten. Daarnaast dien je er als ZZP’er rekening mee te houden of een opdrachtgever op zoek is naar iemand die de best mogelijke service levert, of het zo goedkoop mogelijk doet. Bovendien kent de opdrachtgever waarschijnlijk de gangbare tarieven binnen de markt, waardoor het verstandig is om daar goed naar te luisteren en er je voordeel mee te doen.

Onderhandelen over het tarief

Uiteraard kun je onderhandelen over het uurtarief, iets waar je handiger in zal worden wanneer je wat langer ZZP’er bent. Met name wanneer het gaat om een grotere opdracht is de kans groot dat de opdrachtgever een bepaalde marge in gedachten heeft, waar de prijs in ieder geval tussen dient te vallen. Indien je weet dat er weinig andere aanbieders zijn kun je een wat hogere prijs kiezen, maar aan de andere kant dien je er ook rekening mee te houden dat dit je opdrachten kan kosten.

Tip: Een laag tarief is niet altijd de beste oplossing, aangezien opdrachtgevers hier ook een lagere kwaliteit uit af kunnen leiden.

Taakstellend uurtarief en BTW oftwel: Wat wil je er aan overhouden?

Indien je als ZZP’er aan de slag gaat en je het lastig vindt om je tarief te bepalen kun je ook uit gaan van het bedrag dat je jaarlijks graag wilt verdienen. Stel het bedrag vast dat je wilt verdienen en tel daar de bedrijfskosten bij op. Deel het totaal door het aantal uren dat je in rekening denkt te kunnen brengen en kom zo tot het uurtarief. Houd er rekening mee dat je als ZZP’er een uurtarief inclusief BTW in rekening dient te brengen, dus tel de BTW op bij het bedrag dat je rekent.

Reacties

C.Lieuw
Antwoord

Ik heb nu 22 per uur in loondienst.
Wat moet ik minimaal verdienen als zzp-er om ongeveer zelfde netto salaris te verdienen.

Laat een reactie achter

naam

email (niet zichtbaar)

website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.