Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Algemene voorwaarden

Het is als ZZP’er van verstandig om Algemene Voorwaarden te hanteren, ook al is dat niet verplicht. Dat heeft te maken met het feit dat je hier de wederzijdse rechten en plichten in vast kunt leggen, zodat die goed duidelijk zijn voor de beide partijen. Als ZZP’er ben je relatief kwetsbaar, waardoor je er met behulp van de Algemene Voorwaarden kunt zorgen dat je wat steviger komt te staan, of in ieder geval goed nadenkt over je positie.

Opstellen Algemene Voorwaarden

Je hoeft de Algemene Voorwaarden uiteraard niet helemaal zelf op te stellen. Indien je lid bent van een branchevereniging kun je daar over het algemeen goed terecht voor een basisversie, die je aan kunt passen aan je eigen situatie. Daarnaast kun je ervoor kiezen om eens op de website van de KvK te kijken, aangezien daar ook Algemene Voorwaarden te vinden zijn die je als eenmanszaak kan en mag gebruiken. Tenslotte kun je er natuurlijk voor kiezen om ze helemaal zelf op te stellen, maar zorg er dan voor dat je beschikt over voldoende juridische kennis.

Redelijke mogelijkheid

Als je de Algemene Voorwaarden zelf opstelt, of die van een andere partij gebruikt, dien je er in ieder geval voor te zorgen dat er voor je relaties een redelijke mogelijkheid aanwezig is om deze in te zien. De tegenpartij dient in te stemmen met deze voorwaarden om zaken te kunnen doen, waardoor ze niet ergens verborgen aanwezig mogen zijn. Zet ze bijvoorbeeld op je website, of zorg er bij een kennismaking voor dat de ander er kennis van kan nemen.

Tip: Het is heel gebruikelijk om een verwijzing naar de algemene voorwaarden op te nemen in offertes, contracten en websites, zodat de tegenpartij zich er goed van bewust is dat deze aanwezig zijn.

Houd het redelijk

Je bent in principe vrij in het bepalen van de inhoud van de Algemene Voorwaarden. Dat neemt echter niet weg dat deze niet ‘onredelijk bezwarend’ mogen zijn. Dat houdt in dat de wederpartij er op een redelijke manier aan dient te kunnen voldoen. Daarnaast bestaan er een ‘grijze’ en een ‘zwarte’ lijst, met zaken die je niet op mag nemen in de Algemene Voorwaarden. Rechters hebben bepaald dat deze zaken onredelijk bezwarend zijn, waardoor je daar beter niet voor kunt kiezen wanneer je de voorwaarden opstelt, aangezien rechters daar niet mee akkoord zullen gaan bij een geschil.

Onderdelen van de Algemene Voorwaarden

Uiteraard kunnen er in de Algemene Voorwaarden diverse onderwerpen aangesneden worden, afhankelijk van de branche waarin je actief bent. Het is niet ongebruikelijk om de kunst bij anderen, de KvK of je brancheorganisatie af te kijken, dus doe dat gerust. Onderdelen die we vaak terugvinden in de voorwaarden zijn:

  • Offertes
  • Levertijd
  • Betalingen
  • Transport
  • Eigendomsvoorbehoud
  • Garanties
  • Geschillen
  • Aansprakelijkheid

Uiteraard is het afhankelijk van je branche welke onderdelen je het best kunt gebruiken. Laat er bij voorkeur altijd door een juridisch adviseur naar kijken, aangezien die ook kan bepalen of de grenzen van de billijkheid en redelijkheid niet worden overschreden.

Deponeren van Algemene Voorwaarden

Als je Algemene Voorwaarden opstelt kun je die aan je relaties presenteren via een offerte, contract of website, maar men heeft daarmee nog geen garantie dat je deze tussentijds niet wijzigt. Deze garantie kun je geven door de Algemene Voorwaarden te deponeren bij de KvK. Hier zijn kosten aan verbonden, maar het zorgt er wel voor dat je tijdens een conflict of geschil sterker zal komen te staan. Weeg de voor- en nadelen in je eigen situatie af en bepaal op die manier of je de Algemene Voorwaarden wilt deponeren.

Laat een reactie achter

naam

email (niet zichtbaar)

website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.