Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Aansprakelijkheid

Aansprakelijkheid ZZP’er

Als ZZP’er of freelancer kun je aansprakelijk worden gesteld voor schade die er ontstaat tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Het is uiteraard niet iets waar je op rekent, maar het is verstandig om vooraf goed na te denken over de mogelijke risico’s. Je aansprakelijkheid als ZZP’er kan gemakkelijk hoge kosten met zich meebrengen, die als zelfstandige vaak lastig te dragen zijn. Om het risico te beperken zijn er steeds meer opdrachtgevers die een aansprakelijkheidsverzekering verplicht stellen, dus zorg er in ieder geval voor dat je de alternatieven goed kent.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)

Allereerst is er de Aansprakelijkheidsverzekering Voor Bedrijven (AVB). Deze verzekering is niet verplicht voor ZZP’ers, maar het is wel verstandig om na te denken over het afsluiten hiervan. Je bent op die manier verzekerd tegen de schade die kan ontstaan tijdens het uitoefenen van de bedrijfsmatige werkzaamheden. Het gaat daarbij zowel om de schade die aan personen als aan andermans goederen ontstaat, waardoor de dekking behoorlijk uitgebreid is. Vul deze aansprakelijkheidsverzekering bovendien aan met goede Algemene Voorwaarden, zodat je je zo goed mogelijk in kunt dekking tegen mogelijke claims van opdrachtgevers of andere partijen.

Waar moet ik op letten?

Let bij het afsluiten van een AVB onder andere op het eigen risico waarvan waarschijnlijk sprake is en zorg ervoor dat je dit daadwerkelijk op kunt brengen. Denk ook na over de hoogte van het bedrag waarvoor je verzekerd dient te zijn. Een tekstschrijver zal immers minder snel grote schadeposten veroorzaken dan een klein bouwbedrijf.
Denk daarnaast na over:

  • De omschrijving van je beroep of werkzaamheden
  • Eventuele uitsluitingen
  • Premie en bijbehorende omzet
  • Dekking van gevolgschade
  • Dekking van vermogensschade

Door deze elementen goed door te nemen zorg je ervoor dat je een goede Aansprakelijkheidsverzekering Voor Bedrijven af kunt sluiten, waar je ook daadwerkelijk wat aan hebt zodra zich een schade voordoet.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Daarnaast kun je kiezen voor een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). Dit is een verzekering speciaal voor adviesgevoelige beroepen, zoals een adviseur, een notaris, arts of advocaat. Indien je binnen een advies iets vergeet op te geven kan daar schade uit voortvloeien. Indien je daarvoor aansprakelijk wordt gesteld kun je terugvallen op deze verzekering. Houd er rekening mee dat deze verzekering geen schade aan personen of goederen dekt. Het gaat puur om de dekking van het risico op directe of zuivere vermogensschade, die ontstaat als het gevolg van een beroepsfout binnen de werkzaamheden die je uitvoert.

Laat een reactie achter

naam

email (niet zichtbaar)

website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.