Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Pensioen

Het opbouwen van een pensioen dien je als ZZP’er zelf te doen, waardoor je gebruik kunt maken van een aantal verschillende vormen. Het is uiteindelijk van belang dat je voor jezelf een degelijk plan maakt met betrekking tot je pensioen, afhankelijk van je persoonlijke situatie. De verschillende vormen van pensioen voor ZZP’ers zijn niet beter of slechter dan anderen, maar persoonlijke voorkeuren en je eigen situatie zijn van groot belang bij je keuze hiertussen.

Oude pensioenregeling voortzetten

Je kunt er in bepaalde gevallen voor kiezen om je oude pensioenvoorziening voort te zetten, indien je in loondienst bent geweest en je daarna als ZZP’er aan de slag gaat. Het voordeel hiervan is dat het risico van overlijden en arbeidsongeschiktheid gedekt blijft, mits hiervan sprake was in de regeling die je hebt. Je dient hier aansluitend op je dienstverband gebruik van te maken, dus neem contact op met de pensioenaanbieder wanneer je hier gebruik van wenst te maken.
Let op: Je mag je oude pensioenregeling maximaal 10 jaar voort blijven zetten, maar de premie die je betaalt is maar 3 jaar aftrekbaar.

Verplichte pensioenregeling kiezen

Daarnaast kun je in een aantal bedrijfstakken te maken krijgen met een verplichte pensioenregeling, waardoor je ook als ZZP’er niet vrij bent om dat zelf te regelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de schilders branche, de sector voor tandartsen en die van fysiotherapeuten. Je dient je zelf aan te melden voor het pensioenfonds, maar indien je dat niet doet dien je achteraf alsnog al je premies te betalen. Zorg er dus voor dat je je op tijd aanmeldt voor het pensioenfonds en je op die manier werkt aan de opbouw van je oude dag.

Sparen voor lijfrente

Je kunt er als ZZP’er daarnaast voor kiezen om te sparen voor een lijfrente, mits je dus niet in een van de branches met een verplichting werkzaam bent. De lijfrente kun je tegenwoordig sparen via een verzekeraar, maar ook via een bank. Je kunt de premie die je hiervoor betaalt tot op een zekere hoogte fiscaal aftrekken, waardoor je op een voordelige manier kunt sparen. Let wel op de kosten die een verzekeraar in rekening brengt voor het sparen op deze manier. Vanuit het verleden zijn er gevallen bekend die later als woekerpolis zijn bestempeld, aangezien er hoge bedragen aan kosten werden ingehouden.

Sparen of beleggen

Daarnaast kun je natuurlijk zelf sparen of beleggen, om op die manier een pensioen bij elkaar te verzamelen. Houd er in dit geval wel rekening mee dat je een ijzeren discipline nodig hebt, aangezien het als ZZP’er niet gemakkelijk is om ieder jaar een bepaald bedrag over te maken, maar het nog moeilijker is om het vervolgens op de rekening te laten staan. Het geld is vrij beschikbaar, maar daardoor betaal je er in box 3 vermogensrendementsheffing over, wanneer het bedrag een bepaalde limiet bereikt. Het is daarmee fiscaal gezien niet de meest aantrekkelijke oplossing.

Banksparen

Een fiscaal meer interessante vorm om te sparen voor het eigen pensioen als ZZP’er is het banksparen. Dit is in principe niets anders dan een reguliere spaarrekening waarop je rente ontvangt, met het enige verschil dat er een blokkering op zit. Het is niet zomaar mogelijk om het geld er af te halen, voordat je met pensioen gaat. Het voordeel aan de andere kant is dat je de stortingen die je doet af mag trekken van je inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Die betaal je pas wanneer je het geld gebruikt als pensioenaanvulling, waardoor je waarschijnlijk in een lagere belastingschaal terecht zal komen.

FOR gebruiken

Indien je winst maakt als ZZP’er kun je er ook bedrijfsmatig voor kiezen om gebruik te maken van de mogelijkheid tot banksparen of het sparen voor een lijfrente. Je mag maximaal 12% van de winst per jaar reserveren, met een maximaal bedrag dat in 2011 lag op €11.822. Houd er wel rekening mee dat je op deze manier nog niet echt een pensioen opbouwt, maar je het geld alleen reserveert. Met het bedrag dat je reserveert kun je uiteindelijk een lijfrente aankopen en kun je op die manier zorgen voor de uitkering in de vorm van een pensioen.

Van stakingswinst naar lijfrente

Indien je wenst te stoppen als ZZP’er kun je in een aantal gevallen gebruik maken van de winst, om een voorziening voor de oude dag samen te stellen. In dat geval spreek je van de mogelijkheid om een stakingswinst om te zetten in een lijfrente en die op periodieke basis uit te laten keren vanaf het moment dat je met pensioen kunt gaan. Houd er rekening mee dat het lastig is om deze mogelijkheid in te plannen. Om er gebruik van te maken dien je winst te maken, iets wat je vooraf nooit met 100% zekerheid kunt voorspellen voor de toekomst.

Pensioen als DGA

Tenslotte kun je er als ondernemer voor kiezen om als DGA (Directeur Groot Aandeelhouder) pensioen op te bouwen, maar is dat niet iets waar je als ZZP’er voor kunt kiezen. Je dient dan namelijk in het bezig te zijn van een B.V., waarin je ervoor kiest om jezelf een pensioenvoorziening toe te zeggen. In dit geval is het bovendien verstandig om professioneel advies in te winnen van een accountant of een onafhankelijke pensioenadviseur. In tegenstelling tot de mogelijkheden als ZZP’er is dit een meer ingewikkelde vorm van het opbouwen van een eigen pensioen, al neemt dat niet weg dat het een interessante kant zijn.

Laat een reactie achter

naam

email (niet zichtbaar)

website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.