Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Hypotheek Woonhuis

Hypotheek voor uw eigen huis

Het is als ZZP’er over het algemeen niet gemakkelijk om een hypotheek te krijgen voor uw woonhuis, onder andere vanwege het feit dat er geen vast inkomen bestaat. Ondanks dat werknemers ook steeds sneller en gemakkelijker op straat kunnen worden gezet houden banken er traditioneel niet van om ZZP’ers van een hypotheek te voorzien. Men wil er eerst zeker van zijn dat het bedrijf dat je bent gestart levensvatbaar is en ook op de lange termijn goed zal blijven draaien.

Zekerheid voor de bank

De bank is uiteraard op zoek naar zekerheid, omdat men er op die manier voor kan zorgen dat de lening die verstrekt wordt ook daadwerkelijk zal worden terugbetaald. Men kijkt daarom niet alleen naar de omzet die je op dit moment weet te behalen, maar ook naar de kans op een terugval of eventuele verdere groei. Alle factoren samen zorgen ervoor dat de bank zich een beeld kan vormen waar jij als ZZP’er toe in staat bent. Als dat past bij de verstrekking van een hypothecaire lening zal je de mogelijkheid hebben om een woning te kopen, maar reken op een relatief lastige procedure.

Waar kijkt de bank naar?

De bank zal allereerst kijken naar de financiële resultaten die je de afgelopen jaren hebt weten te boeken. Het gaat daarbij om de jaarcijfers van de laatste drie jaar, op basis waarvan men je inkomen wil kunnen berekenen. Vaak wordt er daarnaast gekeken naar de verwachtingen binnen de branche, je prognose en opdrachten voor de toekomst, je mogelijkheid om in loondienst aan de slag te gaan en het CV dat je tot nu toe hebt opgebouwd. Wanneer de bank een goede indruk van je krijgt en verwacht dat je voldoende inkomen kunt blijven genereren zal men overgaan tot het verstrekken van een hypotheek aan jou, als ZZP’er.

Bepaling van inkomen

De bank bepaalt je inkomen door het gemiddelde van de jaarcijfers van de afgelopen die jaar te nemen. Het gaat hierbij om een gewogen gemiddelde, waarbij het eerste jaar 1x meetelt, het tweede jaar 2x en het meest recente jaar 3x. Door het totaalbedrag vervolgens door 6 te delen komt er een gewogen gemiddelde uit, op basis waarvan men het te lenen bedrag berekent. Zorg er bij voorkeur dus voor dat je een stijgende lijn kunt laten zien, waardoor de laatste jaren het meest stevig meewegen en sterk bijdragen aan je aankoopmogelijkheden.

Nationale Hypotheek Garantie en starters

Indien je gebruik wilt maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zal men geen gebruik maken van het gewogen gemiddelde. In dat geval tellen alle drie de jaren gewoon een keer mee en komt men op die manier tot een gemiddelde van het geheel. Indien je een starter bent en je minder dan 3 jaar aan jaarcijfers kunt overleggen zal het over het algemeen niet gemakkelijk zijn om een hypotheek te krijgen. Je dient een uitstekend plan te kunnen overleggen en de bank te overtuigen van het feit dat je een stabiele onderneming begonnen bent waar je voldoende inkomen uit kunt halen.

Reacties

wiermans
Antwoord

wat als je een overwaarde op je bedrijfsgebouw hebt en naar wat voor inkomen wordt gekeken ( bruto of netto winst )

Laat een reactie achter

naam

email (niet zichtbaar)

website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.