Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Geld lenen / kredieten

Geld lenen en financieren als ZZP’er

Als ZZP’er dien je er in een aantal gevallen voor te zorgen dat je een financiering ontvangt. Wanneer je diensten aan gaat bieden kun je over het algemeen zelf wat vermogen inbrengen, maar wanneer je een winkel wilt gaan starten is dat vaak onmogelijk. Je dient in dat geval te zorgen voor een financiering. Gelukkig kun je daar op verschillende manieren aan komen en bestaan er wat dat betreft uiteenlopende mogelijkheden voor ZZP’ers.

Besluit Borgstelling MKB Kredieten

Een van de eerste mogelijkheden is het Besluit Borgstelling MKB Kredieten. Dit is een regeling vanuit de overheid, die ervoor zorgt dat de Nederlandse Staat garant voor je zal staan, wanneer de bank je de lening eigenlijk niet aan wil bieden. Je kunt er gebruik van maken wanneer je een bedrijf met maximaal 250 werknemers hebt of je een zelfstandige bent die een vrij beroep uitoefent. Indien je een starter of innovatieve ondernemer bent bestaan er zelfs nog meer mogelijkheden om hier gebruik van te maken. Vraag bij de bank eens na of je in aanmerking komt voor het Besluit Borgstelling MKB Kredieten en kom er op die manier wellicht achter hoe je aan een financiering kunt komen.

Qredits

Daarnaast heeft de overheid Qredits bedacht, waarmee men startende ondernemers tegemoet probeert te komen. Het gaat opnieuw om een garantstelling door de overheid, die ervoor zorgt dat je als ZZP’er tot maximaal €50.000 voor je onderneming kunt lenen. De banken die deelnemen aan dit initiatief zijn ABN-AMRO, Rabobank, ING en Fortis, waardoor je daar terecht kunt met je aanvraag. Je ontvang dankzij deze regeling niet alleen het geld van de bank, maar je kunt er als ZZP’er ook voor kiezen om coaching en advies te ontvangen, waardoor je uitstekend van start kunt gaan.

Risico- en durfkapitaal

Daarnaast kun je er uiteraard voor kiezen om risico- en durfkapitaal te ontvangen, van investeerders die het in je zien zitten. Particuliere investeerders stoppen een bepaald bedrag in je onderneming, maar willen daar aan de andere kant dan ook een percentage van de onderneming voor terug. Het is een relatief dure manier van investeren, maar het zorgt er aan de andere kant wel voor dat je een risicovol geheel op kunt starten. Zodra het een succes wordt kun je sneller uitbreiden en zal je bovendien merken dat het financieel alsnog een hoop op zal leveren.

Leasing

Indien je op zoek bent naar de financiering van bepaalde bedrijfsmiddelen is het niet altijd nodig om een lening af te sluiten, aangezien je ook kunt kiezen voor leasing. Je kunt daarbij kiezen voor financial lease, waarbij de leasemaatschappij alleen het juridische eigendom overhoudt en je de aankoop dus ook gewoon op de balans kunt zetten. Daarnaast kun je kiezen voor operational lease, waarbij de leasemaatschappij ook economisch eigenaar blijft van bijvoorbeel de machine en deze dus niet op de balans komt te staan. Dit is onder andere gebruikelijk bij het leasen van een auto, iets wat veel ondernemers doen.

Reacties

Jan
Antwoord

De BBZ regeling staat er niet bij. De gemeente verstrekt onder bepaalde voorwaarden (en veelal na afwijzing bij de bank) een lening aan ondernemers die tijdelijk in de financiele problemen verkeren.

Laat een reactie achter

naam

email (niet zichtbaar)

website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.