Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting voor ZZP’ers

ZZP’ers dienen net als ieder ander inkomstenbelasting te betalen, al is er natuurlijk geen sprake van een direct loon. In plaats daarvan wordt er inkomen gegenereerd met de eenmanszaak, waardoor de inkomstenbelasting (IB) wordt betaald over de bedrijfswinst. Het gaat daarbij om de omzet, min de kosten. Als ZZP’er dien je zelf aangifte te doen van de inkomsten die je het afgelopen jaar hebt genoten. Je kunt dat zelf doen, maar dat uiteraard ook uitbesteden aan een boekhouder of een accountant, die daarvoor kosten in rekening zal brengen.

Omzet bepalen

Om de bedrijfswinst te kunnen bepalen is het allereerst van belang om de omzet vast te stellen. Deze blijkt uit de administratie die je bij dient te houden, maar kan daarnaast berekend worden door het aantal declarabele uren te vermenigvuldigen met het uurtarief. Door van de omzet vervolgens de zakelijke kosten af te trekken kom je eenvoudig uit bij de bedrijfswinst die er in een bepaald jaar gerealiseerd is. Haal daar de zelfstandigenaftrek en andere fiscale voordelen van af om uit te komen op het bedrag waar je uiteindelijk de IB over dient te gaan betalen.

Kosten inschatten

Als startende ondernemer is het vaak lastig om de kosten voor het komende jaar in te schatten, waardoor de nettowinst ook lastig in te schatten valt. Indien je een inkomen hebt van ongeveer €50.000 per jaar kun je er rekening mee houden dat het doorgaans voldoende is om 25 tot 30% van de omzet te reserveren voor de bedrijfskosten en belastingen. Zorg er dus voor dat je dit reserveert op een spaarrekening, zodat je aan het eind van het jaar niet ineens te maken krijgt met een hoge rekening waar je niet op had gerekend.

Reservering van belasting

Daarnaast is het indien je meer verdient verstandig om wat meer belasting te reserveren. Zeker het eerste jaar zal je pas aan het eind van het jaar berekenen hoeveel IB je dient te betalen. Indien je een winst hebt weten te maken van meer dan €50.000 kan dit zomaar betekenen dat je €15.000 of meer aan belasting af dient te dragen. Zorg er gedurende het jaar dus voor dat je maandelijks ongeveer 40% van je omzet reserveert voor de belastingen. Op die manier krijg je aan het eind van het jaar niet te maken met een onverwacht hoge uitgave die je niet zomaar kunt betalen.

Laat een reactie achter

naam

email (niet zichtbaar)

website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.