Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

VAR Verklaring

VAR-verklaring voor ZZP’ers

Een VAR-verklaring is een Verklaring Arbeidsrelatie; een document dat kan worden afgegeven door de Belastingdienst, waarmee men bevestigt dat je als zelfstandige werkt. Een VAR-verklaring is niet verplicht, maar het kan je helpen opdrachtgevers aan te geven dat je als ZZP’er werkt. Het zal doorgaans gaan om een VAR WUO, waarmee je aangeeft dat je zelf je loonbelasting en sociale premies zal betalen, zodat de werkgever daar geen omkijken naar heeft.

Geldigheidsduur VAR

De VAR-verklaring is maximaal een jaar geldig. De geldigheid gaat in op het moment dat je ‘m aanvraagt en geldt tot maximaal het eind van het jaar. Het is overigens niet nodig om een nieuwe VAR-verklaring aan te vragen op het moment dat je voor 1 november start met een opdracht, die ook in het volgende jaar nog door zal lopen. Indien je na 1 november bent gestart met een opdracht dien je er in het volgende jaar wel voor te zorgen dat je opnieuw in het bezit komt van een VAR-verklaring.

VAR-verklaring in vier varianten

De VAR-verklaring is er in vier verschillende varianten. Dat heeft te maken met het feit dat niet iedereen op dezelfde manier werkt en er dus verschillende verklaringen van arbeidsrelaties nodig zijn. Als ZZP’er zal je in principe te maken krijgen met een VAR WUO (Winst uit onderneming), maar het kan op basis van de antwoorden die je geeft op de vragenlijst van de Belastingdienst ook zo zijn dat er een ander antwoord uitkomt. Dat is op zich niet erg, maar je dient er dan rekening mee te houden dat je een andere verklaring van de Belastingdienst krijgt.

VAR WUO

De VAR WUO is er voor iedereen die als ZZP’er aan de slag gaat en daarbij 100% als ondernemer wordt gezien door de belastingdienst. Opdrachtgevers hoeven geen enkele loonbelasting of premie volksverzekering voor je in te houden, aangezien de Belastingdienst er vanuit gaat dat je dit allemaal zelf doet. Voor werkgevers maakt het overigens niet uit of deze verklaring wel of niet juist is, aangezien zij uit kunnen gaan van een verklaring die door de Belastingdienst is afgegeven. Het is daarmee een belangrijk middel om werkgevers ervan te overtuigen dat je als een zelfstandige werkt en zodanig ook je belastingen en premies betaalt.

VAR ROW en VAR Loon

Indien je een VAR ROW of VAR Loon hebt dient de opdrachtgever zelf te bepalen of het nodig is om loonbelasting en sociale premies in te houden. De opdrachtgever kan daarvoor onder andere gebruik maken van de standaardmodelovereenkomst van ZZP Nederland, waardoor er wat dat betreft hulpmiddelen beschikbaar zijn. Je dient er rekening mee te houden dat de kans bestaat dat er geen recht op zelfstandigenaftrek bestaat, bijvoorbeeld wanneer je te weinig uren maakt. Houd er dus rekening mee dat de VAR ROW (Resultaat uit overige werkzaamheden) of VAR Loon wat extra vragen met zich meebrengt die goed beantwoord dienen te worden.

VAR DGA

Ten derde is er de VAR DGA (Directeur Groot Aandeelhouder), voor de eigenaar van een BV. Als ZZP’er zal je hier niet snel mee te maken krijgen, waardoor het wat dat betreft een minder interessante variant is. Voor een opdrachtgever is de vrijwaring van de VAR DGA gelijk aan die van de VAR WUO, waardoor het een vergelijkbare verklaring is die ervoor zorgt dat de opdrachtgever gebruik kan maken van je diensten. Het is als ZZP’er uiteindelijk de bedoeling om in het bezit te komen van een VAR WUO, aangezien dat de meest interessante optie is waar je het meest gemakkelijk mee kunt werken.

Aantal opdrachtgevers

Om in aanmerking te komen voor een VAR WUO dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen, waaronder een minimaal aantal opdrachtgevers. Standaard gaat men uit van 3 opdrachtgevers, iets wat ook sterk bijdraagt aan de continuïteit van je onderneming. Indien je te afhankelijk wordt van een bepaalde opdrachtgever gaat het voor de Belastingdienst lijken op een dienstverband en dient er op een andere manier om te worden gegaan met de premies en belastingen. Zorg er bij voorkeur dus voor dat je meer dan 3 opdrachtgevers hebt, of dat je in ieder geval goed aan kunt geven waarom je als ZZP’er werkt.

Onafhankelijkheid

Daarnaast dien je ervoor te zorgen dat je onafhankelijk bent van de opdrachtgever. Dit lijkt een beetje op het aantal opdrachtgevers, maar gaat verder in de onderlinge relatie. Op het moment dat je valt onder het gezag van een opdrachtgever ben je niet meer zelfstandig en ben je dus eigenlijk op een verkapte manier in loondienst. Je dient zelf te kunnen bepalen op welke manier je werkt. De opdrachtgever kan je werk hoogstens weigeren, maar je in ieder geval niet op een directe manier sturen in wat je doet en wat je aanlevert.

Presentatie als zelfstandige

Ten derde is het van belang om ervoor te zorgen dat je je als zelfstandige presenteert. Zorg er dus voor dat je een eigen website hebt en dat je eventueel gebruik maakt van briefpapier of visitekaartjes. Ook dat is voor de Belastingdienst namelijk een teken dat je recht hebt op een VAR WUO. Zorg er bovendien voor dat je een zo groot mogelijk aantal uren aan je eigen bedrijf besteedt. Hierdoor wordt de kans op een VAR WUO groter en heb je de mogelijkheid je bij opdrachtgevers te presenteren als een ZZP’er.

VAR formulier aanvragen

Indien je een VAR formulier aan wilt vragen om er achter te komen welke variant de Belastingdienst je zal toebedelen kun je gebruik maken van de website van de Belastingdienst. Daarnaast kun je ervoor kiezen om het formulier op te sturen naar de Belastingdienst. Uiteraard kun je op de website van de Belastingdienst ook meer informatie vinden over de VAR verklaring en eventueel contact opnemen om je specifieke vragen te kunnen stellen. Men zal je vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden en er op die manier voor zorgen dat je wellicht snel aan de slag kunt als ZZP’er met een VAR WUO.

Laat een reactie achter

naam

email (niet zichtbaar)

website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.