Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Middeling van inkomens

Middeling staat voor het middelen van meerdere jaarinkomens, om op die manier geld terug te krijgen via de Inkomstenbelasting. Het is een officiële regeling die ervoor zorgt dat je financieel gecompenseerd wordt wanneer je te maken hebt met flinke verschillen in inkomens, in opeenvolgende jaren. Er wordt gekeken naar een tijdvak van maximaal drie jaar, waarin er sprake is geweest van en hoge mate van variatie. Je kunt dan een gemiddeld inkomen berekenen over die drie jaren om op die manier de belastingplicht te berekenen en eventueel een recht op teruggave aan te tonen.

Voorbeeld van middeling

Middeling kan worden toegepast indien je in 2009, 2010 en 2011 te maken hebt gehad met totaal verschillende inkomens, zoals in dit voorbeeld:

Inkomen 2009: €15.000
Inkomen 2010: €45.000
Inkomen 2011: €11.000

In 2010 heb je in dit geval relatief veel verdiend, waardoor je in de tweede belastingschijf terecht bent gekomen, terwijl je in 2009 en 2011 nog niet eens de eerste schijf hebt volgemaakt. De middelingsregeling zorgt ervoor dat je over de drie jaren een gemiddeld inkomen mag berekenen, van in dit geval een kleine €24.000 per jaar. Na de drempel van €545 van de Belastingdienst betekent dit dat het mogelijk is om geld terug te krijgen over de inkomstenbelasting in 2010.

Mag ik ook middelen?

Je mag als ZZP’er je inkomens middelen indien je te maken hebt gehad met flink wisselende inkomens. Over het algemeen gaat het hierbij om mensen die van baan gewisseld zijn, of tijdelijk te maken hebben gehad met een uitkering. Indien je wilt middelen omdat je te maken hebt met een loonsverhoging of een groter aantal opdrachten heeft dit over het algemeen geen effect. Wanneer je van een goedbetaalde baan bent gewisseld naar het leven als een startende ZZP’er is het wel interessant om eens naar de mogelijkheden te kijken.

Voorwaarden voor middeling

Je dient een aan een aantal voorwaarden te voldoen indien je in aanmerking wilt komen voor de middeling. Zo dien je de middeling aan te vragen over een periode van drie aaneengesloten jaren en neem je de het belastbaar inkomen in box 1 als basis. Je kunt de middeling met terugwerkende kracht aanvragen, maar de definitieve aanslag van een van de jaren in het middelingstijdvak mag niet ouder zijn dan 3 jaar. Tenslotte mag je de middeling niet aanvragen over overlappende tijdsvlakken, dus een periode als 2009, 2010, 2011 mag je maar een keer gebruiken voor de regeling.

Reacties

Ari
Antwoord

Hallo!

Afgelopen 2.5 jaar heb ik in loondienst gewerkt. De laatste 0.5 jaar ben ik als zzp’er begonnen en verdiend ik nu bijna 3 keer zoveel. kan ik de middelings regeling toepassen op mijn inkomstenbelasting? (dus voor 3 jaren die ik 2.5 ervan in loondienst ben geweest en 0.5 als eenmanszaak gewerkt)

alvast bedankt voor u reactie.

Laat een reactie achter

naam

email (niet zichtbaar)

website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.