Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

BTW aangifte

BTW aangifte voor ZZP’ers

Als ZZP’er zal je waarschijnlijk te maken krijgen met de Btw-aangifte, aangezien de meeste ondernemers daartoe verplicht zijn. BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en heeft daarmee betrekking op de waarde die je toevoegt, oftewel de omzet die je draait. Je dient de BTW af te dragen aan de Belastingdienst, die ook wel spreekt van OB: omzetbelasting. Momenteel bedraagt het lage Btw-tarief 6% en het hoge Btw-tarief 21%, waardoor je die percentages over je omzet af dient te dragen.

Tip: Als ZZP’er breng je tarieven exclusief BTW in rekening aan je afnemers, waardoor je eenvoudig bepaalt welk bedrag je af dient te dragen en wat je overhoudt.

Btw-plichtig

De Belastingdienst bepaalt aan de hand van je werkzaamheden en de hoeveelheid werk die je doet of je Btw-plichtig bent. Als jij je aanmeldt als ondernemer zal men het bepalen en ontvang je daar over bericht. In bepaalde gevallen komt het voor dat je wel als ondernemer wordt gezien voor de BTW, maar niet voor de inkomstenbelasting. Indien je Btw-plichtig bent zal je van de Belastingdienst een Btw-nummer ontvangen. Dit dien je te vermelden op je facturen die je aan klanten stuurt. Als ZZP’er is je Btw-nummer afgeleid van je BSN-nummer.

BTW berekenen

Over alle goederen en diensten die je in Nederland levert dien je BTW te berekenen. Het kan dan gaan om het lage tarief van 6%, maar in de meeste gevallen zal het gaan om het hoge tarief van 21%. Dat laatste is ook het standaardtarief, dat geldt voor alle goederen en diensten, behalve als dit anders is bepaald. Het lage tarief van 6% geldt voor iedereen die werkt met goederen en diensten die tot de primaire levensbehoeften behoren, zoals eten, drinken (geen alcohol), geneesmiddelen en boeken.

Vrijstelling van de BTW

In een aantal gevallen kun je rekenen op een vrijstelling van BTW, maar mag je aan de andere kant ook geen voorbelasting aftrekken. Het gaat dan bijvoorbeeld om diensten in het onderwijs, de gezondheidszorg, sociaal-culturele instellingen, financiële diensten en verzekeringen. Indien je binnen een van deze sectoren actief bent heb je te maken met een speciale regeling en hoef je dus geen BTW in rekening te brengen. Aan de andere kant dien je er rekening mee te houden dat je de betaalde BTW bij aankopen ook niet af kunt trekken.

Vooraftrek

Deze vooraftrek geldt wel indien je zelf BTW in rekening dient te brengen en die afdraagt aan de Belastingdienst. Zodra je als ZZP’er aankopen doet voor je onderneming mag je de BTW in vooraftrek brengen op de BTW die je aan de andere kant zelf in rekening hebt gebracht. Wanneer je bijvoorbeeld een computer aanschaft of je bepaalde producten inkoopt betaal je daar over 21% BTW. Dat bedrag mag je verrekenen met de BTW die je jouw klanten in rekening brengt, waardoor je minder hoeft af te dragen. Dat betekent in principe dat je jouw zakelijke aankopen als ZZP’er zonder BTW kunt doen, waardoor er 21% van de consumentenprijs af gaat en je relatief voordelig uit bent.

Liever een echte boekhouder inschakelen?

Ben je zelf niet zo’n held met cijfers en laat je je administratie liever door een professional doen? Dat hoeft helemaal niet duur te zijn.
Wij hebben een aantal goede administratiekantoren en boekhouders voor je geselecteerd. Vraag nu gerust een vrijblijvende offerte aan bij een kantoor bij jou in de buurt.

Kleine ondernemersregeling

In principe zal je als ZZP’er Btw-aangifte per kwartaal gaan doen, zodat je ieder kwartaal netjes de BTW afdraagt die je jouw afnemers in rekening hebt gebracht. Indien de verschuldigde BTW per jaar minder dan €1.883 bedraagt mag je echter eens per jaar aangifte doen. Indien het zelfs gaat om een bedrag dat minder is dan €1.345, dan hoef je helemaal geen aangifte te doen. Indien je verwacht dat je hier ook de komende jaren mee te maken hebt kun je ontheffing aanvragen voor de administratieve verplichtingen, aangezien je dan valt onder de kleine ondernemersregeling.

Eisen Btw-administratie

Uiteraard dient de Btw-administratie aan een aantal eisen te voldoen, zoals die door de Belastingdienst zijn opgesteld. Er dient uit je boekhouding bijvoorbeeld te blijken hoeveel BTW je verschuldigd bent en hoeveel je aan de andere kant als voorbelasting hebt afgetrokken. Je dient per aangiftetijdvak bij te houden welke facturen je hebt afgegeven, welke rekeningen je hebt ontvangen, welke kosten je hebt gemaakt en welke ontvangsten je aan de andere kant hebt gehad. Zorg er dus voor dat je beschikt over een verkoopboek, inkoopboek, kas- of bankboek, afhankelijk van de branche waarin je actief bent en de manier waarop je werkt als ZZP’er.

Reacties

Arjen Michiel Baardman
Antwoord

Geachte heer/mevrouw,

Ik zit in de wajong vanwege het feit dat ik als kind ziek ben geweest.
Ik heb op het nieuws gezien over de plastic soep die in de oceaan drijft..
Ik heb op de markt 10 meter stof gekocht en ben bezig tasjes te maken van stof om zo iets aan die soep en het plastic afval te doen.
Vraag:
Hoe kan ik het beste mijn product op de markt brengen?
Nee, ik heb geen KVK inschrijving.
En heb ook geen bisnessplan opgesteld.
Heeft u suggesties?

Hoogachtend,

A.M.Baardman

Laat een reactie achter

naam

email (niet zichtbaar)

website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.