Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Aftrekposten

Aftrekposten voor ZZP’ers

Iedere ZZP’er dient aangifte te doen voor de inkomstenbelasting, aangezien er inkomen uit winst genoten wordt (mits je winst maakt natuurlijk). De Belastingdienst is behoorlijk strikt op de uiterste inleverdatum van 31 maart, dus zorg ervoor dat je deze tijdig verstuurt of je uitstel aanvraagt. Het is als zelfstandige mogelijk om gebruik te maken van een aantal interessante aftrekposten. Hierdoor zal de winst lager uitvallen en zorg je ervoor dat je minder belasting hoeft te betalen over het inkomen dat je het afgelopen jaar vergaard hebt.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een van de meest prominente voor ZZP’ers, aangezien dit zomaar een paar duizend euro aan belasting kan schelen. Om in aanmerking te komen voor deze aftrekpost dien je aan te tonen dat je daadwerkelijk ondernemer bent en dat je voldoet aan het urencriterium dat er gesteld is door de Belastingdienst.

De voorwaarden:

  • Je drijft de onderneming zelf, of samen met anderen
  • Je besteedt jaarlijks minimaal 1225 uur aan de onderneming

De zelfstandigenaftrek is vanaf 2012 een vast bedrag per jaar, van €7.280. De aftrek is niet langer afhankelijk van de winst, waardoor iedereen dit bedrag van de winst af mag trekken en daardoor een stuk minder belasting gaat betalen.

Startersaftrek

Daarnaast is er de startersaftrek voor ZZP’ers, als een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Aangezien de eerste jaren van een eigen onderneming vaak niet de meest winstgevende jaren zijn is het mogelijk om nog wat meer kosten af te trekken en de belastingdruk op die manier verder te verlagen. Als starter heb je tijdens de eerste vijf jaar van je eigen onderneming de mogelijkheid om 3x startersaftrek toe te passen. De startersaftrek bedraagt in 2012 €2.123, waardoor de totale aftrek voor starters rond de €10.000 uitkomt, een flinke verlaging van de winst.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Indien je vanuit arbeidsongeschiktheid besloten hebt als ZZP’er aan de slag te gaan heb je wellicht recht op startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Dit is een aanvullende stimulans voor iedereen die een arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft, maar daarnaast een eigen onderneming is gestart om inkomen te vergaren.

  • Je dient te voldoen aan de volgende voorwaarden om recht te hebben op deze aftrekpost:
  • Je hebt recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering
  • Je voldoet niet aan het standaard urencriterium, maar wel aan het verlaagde criterium van 800 uur per jaar

De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid bedraagt €12.000 als je in de voorgaande vijf jaar geen gebruik hebt gemaakt van de aftrek, €8.000 als je dat een keer eerder hebt gedaan en nog €4.000 als je het al twee keer eerder hebt gedaan. Je kunt maximaal 3 jaren gebruik maken van deze speciale aftrek.

MKB-winstvrijstelling

Tenslotte is er sinds 2012 nog de MKB-winstvrijstelling voor iedereen die werkzaam is binnen het Midden- en Kleinbedrijf. Ook als ZZP’er mag je in 2012 12% van je winst aftrekken, nadat je deze hebt verlaagd met de eventuele zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Om in aanmerking te komen voor deze aftrek hoef je niet te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar.

Reacties

Hans
Antwoord

Als ik als ZZper (nog) geen winst maakt in mijn bedrijf, en daarnaast nog een loon uit dienstverband heb, is het dan alsnog belangrijk (fiscaal) om een urenadministratie bij te houden om aan te tonen dat ik min 1225 uur besteed? en zijn de aftrekposten zelfstandigen aftrek, starters aftrek en MKB winstvrijstelling dan relevant?
Hans

Laat een reactie achter

naam

email (niet zichtbaar)

website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.