Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Urenregistratie

Urenregistratie als ZZP’er

Als ondernemer en ZZP’er dien je een urenadministratie bij te houden. Dit doe je deels voor de Belastingdienst, maar daarnaast ook om je te kunnen verantwoorden ten opzichte van je klanten. De urenadministratie dient meerdere doelen, maar brengt aan de andere kant ook relatief veel werk met zich mee. Toch is het van belang om er op een degelijke manier mee om te gaan en ervoor te zorgen dat alles netjes op papier staat.

Waarom de urenregistratie?

De urenadministratie is in principe niet verplicht, waardoor je er ook als ZZP’er voor kunt kiezen om die niet bij te houden. De administratie biedt echter een aantal voordelen, waardoor het verstandig is om dit wel te doen. Je hebt als ZZP’er bijvoorbeeld recht op de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek, wanneer je met behulp van de urenadministratie aan kunt tonen dat je minimaal 1225 uur per jaar bezig bent met het werken aan of binnen je eigen bedrijf.

Let op: Indien je ruimschoots voldoet aan het urencriterium, bijvoorbeeld omdat je fulltime ondernemer bent, is het bijhouden minder van belang. Het is dan gemakkelijk aan te tonen aan de Belastingdienst dat je er voldoende uren instopt.

Het urencriterium

Het urencriterium bedraagt 1225 uur per jaar, waarbij men rekent per kalenderjaar. Het gaat daarbij om de uren die je in rekening brengt bij je afnemers, maar ook om de uren die je stopt in de administratie of het lezen van boeken over je vak. Je dient er uiteraard wel rekening mee te houden dat alles in verhouding dient te staan, dus 600 uur aan administratie ten opzichte van een totaal van 1300 per jaar is niet realistisch. Houd het netjes bij en zorg er op die manier voor dat je weet of je aan de 1225 uur per jaar komt.

Urencriterium en loondienst

Indien je ook nog in loondienst bent dien je als ZZP’er nog iets meer bij te houden dan alleen de uren die je in je bedrijf stopt. In dat geval dien je namelijk niet alleen 1225 uur per jaar aan je bedrijf te werken, maar dien je er daarnaast voor te zorgen dat je meer dan 50% van de tijd ondernemer bent. Toon dus aan dat je niet teveel in loondienst hebt gewerkt, aangezien je dan niet zal voldoen aan de voorwaarden met betrekking tot het urencriterium.

Beginnen met de urenadministratie

Je start met je urenadministratie wanneer je na begint te denken over je eigen bedrijf, dus ook wanneer je graag ZZP’er wilt worden maar je op dit moment nog niet staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De Belastingdienst rekent echter altijd vanaf 1 januari, aangezien het er voor hen om gaat dat je in een bepaald kalenderjaar voldoende tijd in je bedrijf hebt gestopt. Wanneer je de inschrijving bij de KvK pas in juni van het jaar voltooid, maar je eerder al veel tijd hebt gestoken in de voorbereiding is het dus van belang om dat ook netjes bij te houden.

Later in het jaar starten

Wanneer je later in het jaar start is het niet in alle gevallen interessant om de urenadministratie van dat jaar bij te houden. Wanneer je bijvoorbeeld pas in oktober besluit te gaan starten betekent dit dat je zelfs met 80 uur per week niet aan het criterium zal komen. Aangezien de Belastingdienst kijkt naar het aantal uren dat je in een kalenderjaar hebt gewerkt kun je dan beter in januari beginnen met het bijhouden. Je zal het komende jaar dan in ieder geval wel kunnen profiteren van de verschillende fiscale voordelen die er bestaan.

Voordelen urenadministratie

Uiteraard brengt de urenadministratie een aantal interessante voordelen met zich mee, waardoor het verstandig is om die bij te houden. Zo heb je bij de Belastingdienst de mogelijkheid om je recht te claimen op de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek en de meewerkaftrek. Daarnaast is het interessant voor je klanten, aangezien je met behulp van je urenadministratie aan kunt tonen op welke momenten je aan een bepaald project hebt gewerkt. Tenslotte is het voor jezelf interessant, omdat je met behulp van de urenadministratie kunt zien hoe lang je ergens aan hebt gewerkt en wat je ‘kostprijs’ wat dat betreft is geweest.

Welke uren mag je invullen?

Je kunt een groot aantal verschillende uren invullen voor de urenadministratie, waardoor je er als fulltime ondernemer eigenlijk altijd aan zal voldoen. Zo kun je de uren die je hebt gebruikt om je bedrijf op te starten invullen, maar ook de uren voor het bedenken en uitwerken van nieuwe concepten. Verder kun je de uren voor het bezoeken van klanten (inclusief de reistijd) opvoeren en valt ook de tijd die je kwijt bent aan je administratie onder het criterium. Tenslotte kun je de uren die je gebruikt voor het schoonmaken, inkopen en het volgen van workshops invullen en gaat het natuurlijk om de uren die je gebruikt voor het uitvoeren van je hoofdtaak als ZZP’er.

Reacties

mark
Antwoord

ik lees overal uren 1225 maar voor iemand die afgekeurd is ligt dat lager ik dacht max 850

Paul Christian
Antwoord

Hartelijk dank voor deze heldere info. Erg waardevol, en stukken menselijker geschreven dan op de ‘officiële’ websites.

Tim
Antwoord

Merk dat sommige zzp’ers niet eens afweten van de 1225 uren regel. Waar gaat dit mis? Verder zie ik ook dat er nog veel zijn die hun uren bijhouden met Excel, maar dat lijkt me tegenwoordig ook erg ouderwets. Je hebt al best wel wat goede tools voor een paar euro’s (sommige zelfs gratis) per maand.

Neyndorff
Antwoord

Hoe is het als je als fulltime ondernemer ben en aangeeft dat je openingstijden van 08:00 tot 17:00 zijn dan kun je toch deze uren ook
met deze uren als je in juni begint aan urencreterium komen.toch?

remi
Antwoord

Ik kan nergens informatie vinden wat er gebeurd als je niet aan die uren komt. Ik lees alleen dat het voordelen kan hebben en je minimaal 1225 uur per jaar moet hebben. Maar als je het niet om die voordelen doet en je weet dat je de 1225 uur niet red omdat je genoeg uur nog in loondienst hebt. Wat dan?

Harmen
Antwoord

dag remi
dan heb je dus geen recht op de aftrekpost op de winst van ruim € 7.000 (of in de eerste 5 jaar in 3 jaren zelfs ongeveer € 9.500)
Ook mag je dan niet versneld afschrijven (mag als starter anders wel en heeft voordeel/ kan voordeel hebben om dat de winst dan gedrukt kan worden).

Groet Harmen

Annemarie
Antwoord

Dag, ik vernam dat als je een dag ziek bent je ook 8 uur mag rekenen. Ook met het vrijnemen i.v.m. overspannenheid kan je die periode vrij als gewerkte uren meerekenen. Zit hier nog een maximum aan? Bijv. maximaal 3 maanden overspannen inclusief uren schrijven?
Ik hoor graag, groet, Annemarie

Annemarie
Antwoord

Nog een opmerking. Op mijn net ingezonden vraag. Dit geld met name voor de kinderopvang toeslag, waarvoor je moet kunnen aantonen dat de uren dat je kind naar de opvang is ook het aantal uur is dat je hebt gewerkt.

Stan
Antwoord

Erg duidelijk omschreven! Het punt over laten in het jaar starten was ik mij niet bewust van. Ik dacht dat er dan een percentage van het urencriterium werd genomen, maar dat is dus niet het geval?

Winston
Antwoord

hoe zit met je uren als je ziek bent mag je die ook opschrijven ? zo ja hoeveel ?

Jedidjah van der Weide
Antwoord

Beste,
Ik heb mijzelf ingeschreven als zzper bij de kvk op 1 april, maar daarvoor heb ik wel veel tijd besteed aan het ontwerpen van mn huisstijl heb ik ook de startersdag bezocht en mijn website opgebouwd e.d. mag ik de uren vóór 1 april ook gewoon mee rekenen??

Laat een reactie achter

naam

email (niet zichtbaar)

website

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.